U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Alimentatie fiscaal voordeel vervalt

Alimentatie fiscaal voordeel vervalt

Vanaf 2015 verdwijnt de aftrek voor levensonderhoud voor kinderen. De kinderalimentatie is daardoor niet langer “fiscaal” van belang.

 

Daarnaast zijn er plannen ingediend om ook de partneralimentatie als fiscale post te gaan schrappen.

 

Overigens is bij het vaststellen van de hoogte van de partneralimentatie en kinderalimentatie al wel rekening gehouden met deze fiscale voordelen, dat zou dus betekenen dat in feite alle alimentatieberekeningen in de prullenbak kunnen en opnieuw uitgevoerd moeten worden. De schatkist vaart er wel bij. De alimentatiebetaler heeft dan geen fiscale aftrek meer dus dat houdt in dat deze zich op het standpunt zou kunnen stellen dat er minder hoeft te worden betaald.

De alimentatie-ontvanger werd dikwijls minder of niet belast voor de ontvangst daarvoor omdat dit al dan niet gedeeltelijk teniet werd gedaan door heffingskortingen.

 

Voorbeeld:
€ 200 partneralimentatie met een belastingvoordeel van 42% is netto € 116,-. De alimentatie ontvanger ontving € 400,- maar hoefde door de heffingskortingen geen belasting te betalen hierover (wel premie ZVW 7,5%) en hield per saldo over € 185,-. Als de alimentatiebetaler zich op het standpunt stelt dat er bij de vaststelling was uitgegaan van de fiscale voordeel (verhoogde als het ware de alimentatie) dus dan nog maar € 116,- gaat betalen scheelt dat dus direct € 69,- in de portemonnee van de ontvanger.